Вільні відносини: зеро чи фул-хаус

By Helga Hudilin

Відносини без зобов'язань є доволі поширеним форматом на сьогодні, яким вже нікого не здивуєш. Але що це насправді – демократичний заснований на взаємоповазі зв'язок незалежних особистостей; союз, позбавлений тривіальних обмежень чи міраж, за якими ми ховаємо свої справжні бажання та невтамовані пристрасті?

До слова, до «невтамованих пристрастей» можна віднести не тільки нерозділені почуття до іншої особи, але й почуття до себе, а саме бажання розкрити свою особистість через мультиполярні взаємовідносини з різними людьми.

Тут також варто одразу розмежувати вибір вільного характеру взаємовідносин звичайною людиною і патологічну нездатність до моногамної близькості.

Отже, розглянемо випадки, коли середньостатистичні чоловіки і жінки обирають фрі-тайп.


Корабель тоне
Titanic. Jack and Rose

Це та ситуація, яка власне трапилась колись зі мною. Той момент, коли стосунки мрії зазнають краху, а може й не краху, але у дні є вже чимала пробоїна, проте ви не готові ще до аварійної евакуації.

Очікування: реанімування стосунків; гарячий секс і нівелювання конфліктів.

Реальність: як правило, все починається фразою «давай зробимо перерву», але й після перерви та емоційного возз’єднання корабель вже не може продовжити свій шлях, як раніше.

В такому випадку формат без зобов'язань лише загострює ситуацію.
Розмиті межі дозволеного і неприпустимого створюють додатковий клубок непорозумінь, який нашаровується кільцями на стовбур кореневої проблеми.

Як закінчується: образами одне на одного та емоційним виснаженням.


From tumblr.com
Бі2бі

Діловий стиль інтимної близькості. Ви обоє амбітні і цілеспрямовані люди в розквіті сил та на старті (на піку) успішної кар’єри. Мало часу для сну, для вигадливих побачень і залицянь; бажання повністю зосередитись на професійному розвитку та небажання змінювати свій стиль життя та ускладнювати його додатковими обов’язками, проте від природніх потреб не втечеш, і тренажерного залу (пілатесу) для повної розрядки бракує.

Вільні відносини здаються тут ідеальним рішенням і на первинному етапі повністю себе виправдовують.
Та що ж відбувається на практиці, коли дві сторони укладають схожу угоду (як приклад, візьмемо гетеросексуальні стосунки)?

Очікування чоловіка: втамування фізичних і можливо частково емоційних потреб без обтяжуючих факторів та з можливістю виходу з відносин без побічних ефектів в будь-який момент «коли я зустріну жінку свого життя».


Очікування жінки: можуть збігатися з очікуваннями чоловіка, але більш поширеним є сценарій, коли жінка сподівається ненав’язливим шляхом сформувати прив’язаність до себе та плавно змінити формат на традиційний.

Як закінчується: тут можливі різні варіанти розвитку подій, та варто розуміти, що бізнес модель завжди передбачає прийняття рішень на користь кращих пропозицій.

Імовірне й полюбовне розірвання угоди, та частіше на початку демократична леді (в окремих випадках, джентльмен)  схилятиме перебіг подій на користь приватизації та одноосібного володіння. Іноді це спрацьовує, але найбільшим фейлом подібного союзу може виявитися порожнеча на тому місці, де мали б горіти почуття.


У пошуках Еґо
Mad Men.Promo Image

Саме той випадок, коли людина за допомогою міжособистісної взаємодії з широким колом партнерів намагається збагнути свою власну природу. І, незважаючи на те, що такий мотив має під собою доволі раціональне підґрунтя, він часто залишається неусвідомленим (тут я розумію, що формулюю неперевершену відмазку для бабіїв, та це вже інша тема).

Пізнання свого «Я» напевно один з найскладніших процесів еволюції мислення. З дитинства наша особистість потрапляє під вплив соціуму та навколишнього середовища і змушена дотримуватись його правил. Поведінка пристосування диктується інстинктом виживання і є варіантом норми. Ми пригнічуємо певні свої бажання та прояви, щоб стати часткою соціальної групи. Разом з тим, наше Еґо теж зазнає деформацій.

Що суттєвіші ці деформації, тим більше внутрішніх конфліктів вони здатні спровокувати. Як наслідок, особа може зіштовхнутися з проблемами самореалізації, налагодження взаємовідносин та депресивними розладами.
Цілком логічно, що людина, яка перебуває в конфлікті з собою, не може відчути себе щасливою і подбати про щастя партнера. 

Виходом з емоційного лабіринту стає самоусвідомлення: динамічний тріп численними семінарами та тренінгами; похід в Гімалаї; освоєння асан йоги та книг Ніцше; тусовки, психоделіки і алкотреші; стрімка зміна сфер діяльності або ж сексуальних партнерів – кожен обирає свій шлях.

Про релевантність та етичність різних методів можна сперечатися, та в контексті нашої теми нас цікавить останній.

Очікування: відчути наповненість, задоволення від життя, відчути себе живим; змінити свою щоденну реальність, розірвати буденність існування.

Реальність: тут вільні відносини і різні партнери й справді можуть виправдати очікування, на якийсь час.

Як закінчується: не дивлячись на інтенсивність емоційних переживань та широкі горизонти для експериментів, може завершитись ще більшою моральною спустошеністю та невизначеністю.


Висновки

Mr. and Mrs.Smith.
Angelina Jolie, Brad Pitt
Підсумовуючи все наведене, відносини без зобов’язань мають свої переваги і ризики, тож тут кожен вирішує, що йому потрібно.
Скажу лиш від себе, що, на мою думку, аспект свободи – це необхідна складова будь-яких здорових стосунків. 
Тільки поняття «вільності» тут слід розглядати не просто як вседозволеність, а як свідомий і позбавлений примусу вибір нехтувати вседозволеністю на користь близькості з такою ж вільною в своєму виборі особистістю.

Comments

  1. Дуже знайомий формат Бі2бі) Але в нас бізнес на двох, тому все складніше...

    ReplyDelete

Post a Comment